Ambassadeurs zorgtechnologie, I-nurses, techambassadeurs hebben een aanvullende rol boven op hun zorgtaken. Ze helpen het innovatieteam om producten te testen of implementeren en ondersteunen hun collega’s en of cliënten op de werkvloer. Maar er lopen niet op elk moment projecten waarbij er concrete producten geïmplementeerd worden. En dan zijn sommige ambassadeurs wat zoekende naar hun rol merken we.

Hulp is onderweg!
Deze kennissnack van Buro StrakZ geeft je hopelijk wat inspiratie en concrete tips om je uren zinvol te besteden! Kleine tips die weinig tijd vragen en suggesties die wat meer uren vragen. Kies maar!

Tips:

  1. Collega’s ondersteunen bij en bevragen over de eerder geïmplementeerde technologie. Gebruiken ze het nog steeds? En zo nee, waarom niet? Worden de producten gebruikt door cliënten bij wie het past of worden er mensen uitgesloten? Vind je de motivatie terecht? Zie je kansen voor verbetering?
  2. Meedraaien en vragen stellen. Zijn er uitdagingen op de werkvloer waar technologie een rol kan spelen?
  3. Een individueel kwalitatief gesprek voeren met een collega die wat minder enthousiast is over zorgtechnologie en ontdekken hoe dat komt en of jij daar iets in kan betekenen.
  4. Met het team de zelfscanWat voor digitype ben ik?’ invullen (of de 4 types bespreken via een poster) en (zonder oordeel) samen bespreken. Wat voor type zijn ze, wat willen ze zijn? Wat hebben ze nodig? Meer info op deze website van Vilans.
  5. Ambassadeurs uit andere organisaties of collega’s opspeuren en vragen hoe zij dingen aanpakken en ervaringen uitwisselen.
  6. Onderzoeksresultaten van producten opzoeken op internet en de waardevolle inzichten noteren en delen met collega’s.
  7. De gratis e-learning van Zorg van Nu maken.
  8. Een blog schrijven of vlog maken over een thema rondom zorgtechnologie.
  9. In kaart brengen welke zorgtechnologie aanwezig is op de verschillende afdelingen en hoe en door wie ze gebruikt worden. Dat kun je analyseren en op basis daarvan evt. een verbeterplan maken.
  10. Een gesprek met een manager plannen om samen te evalueren hoe de inzet van zorgtechnologie nog beter kan verlopen.
  11. In overleg met collega’s een crowdfunding starten om een bepaald product aan te kunnen schaffen.
  12. Een opzet maken voor een productevaluatie maken en die uitzetten. Denk aan clienttevredenheid, gebruiksvriendelijkheid, resultaat inzet of frequentie inzet technologie, duidelijkheid van communicatie enz.
  13. Ludieke activiteit organiseren om collega’s te inspireren of motiveren. Bijvoorbeeld speeddates met producten, een quiz een digicafé of tech-tosti-lunch organiseren, een escaperoom spelen, een techbingo organiseren enz.
  14. En handleiding of tutorial maken of een bestaande verbeteren.
  15. Een gesprek plannen met (nieuwe) medewerkers en informeren over de ontwikkelen op het gebied van technologie.
  16. Een gesprek plannen met ICT om te bespreken waar verbeterpunten zitten, of waar de meeste storingsmeldingen vandaan komen rondom zorgtechnologie.
  17. Een product uitroepen tot technologie van de maand en daar communicatiemiddelen over ontwikkelen en delen.
  18. Een interview houden met een enthousiaste gebruiker of collega die een drempel overwonnen heeft. Of een enthousiaste cliënt. En daar een stukje over schrijven of laten schrijven.
  19. Met toestemming van cliënt/medewerker een fotoshoot houden om je databank te vergroten met foto’s van zorgtechnologie die jullie gebruiken.
  20. Een korte workshop ontwikkelen voor collega’s of cliënten en geven.
  21. Een stage-opdracht verzinnen en delen met je collega van opleiden.
  22. Met je collega van opleiden verkennen hoe zorgtechnologie een betere plek kan krijgen in de inwerkperiode van nieuwe medewerkers of in het huidige opleidingsaanbod. Bevat de training dementie bijvoorbeeld wel alle nieuwe technologische producten rondom dit thema?
  23. Een gesprek plannen met een digicoach van jouw afdeling en onderzoeken hoe je elkaar kunt versterken.
  24. Een collega in het zonnetje zetten die mooie resultaten bereikt met zorgtechnologie.
  25. Een gastles ontwikkelen voor studenten zorgopleidingen.
  26. Googlen welke congressen of webinars geschikt zijn voor jou.
  27. Nieuwsbrieven zoeken met interessante informatie of bestaande brieven echt lezen 😊.
  28. Een brainstorm organiseren voor je team of collega’s om na te denken over hoe processen in de zorg slimmer kunnen.
  29. Een gastspreker regelen over een verdiepend thema voor collega’s.
  30. Een innovatiecongres voor de organisatie bedenken en pitchen.
  31. Een leuke sollicitatievraag verzinnen over zorgtechnologie die het management of HR kan gebruiken in sollicitatiegesprekken met nieuwe medewerkers.
  32. Een technologieles ontwikkelen voor leerlingen in je organisatie.
  33. Een dag meelopen met de innovator, de helpdesk of een ambassadeur uit een andere organisatie of een expert interviewen.
  34. Een ethische discussie over zorgtechnologie leiden of organiseren met behulp van de tips van Vilans.
  35. Een podcast luisteren of een gratis kennissnack over digitalisering of zorgtechnologie bekijken op burostrakz.nl/kennissnackz.