Oktober 2017

Wat de Efteling is voor 8-jarigen, en wat de Gucci-winkel betekent voor een shopaholic, is Silicon Valley voor mij. (Het is vast geen toeval dat het mijn initialen zijn). Het is een plaats/een gebied/een fenomeen waar slimme mensen zich verzamelen met slimme ideeën en met hulp van slimme financiers producten maken die de wereld slimmer en beter maken. Een plaats waar je energie, passie, en drive voelt en waar innovatie zich in een razend tempo ontwikkelt.

En het leuke is…..Ik ben er deze week! Ik kreeg de kans van @SAP en @HPE om namens ‘s Heeren Loo deel te nemen aan een studieweek in Silicon Valley. Het is pas dag 3 en ik ben al blij. Ik ben hier niet alleen. We zijn hier met een groep met bestuurders, managers en directeuren van meer dan 21 verschillende bedrijven uit 4 landen. En we bezoeken 22 bedrijven in 1 week tijd met dagen van 08.00 tot 20.00 uur. Ik ben de enige uit de zorg.

Definitieproblemen

Wat is Silicon Valley eigenlijk? En kunnen we ook een Silicon Valley in Nijmegen neerzetten? (Ik wil ook wel eens dichtbij huis werken). Gisteren vertelde Professor Russel Hancock (President en CEO van Joint Venture Silicon Valley en professor aan de Stanford University) dat SV een niet te definiëren fenomeen is. Het is niet gepland en niet georganiseerd. Niemand weet precies welk gebied erbij hoort. Er is geen businesscase en er is niemand verantwoordelijk voor. Maar hij kon wel kenmerken voor ons benoemen. Zoals bijvoorbeeld een cultuur van fouten mogen maken en een sterke financiële markt. Veel jonge hoog opgeleide werknemers (regelmatig rechtzaken rondom leeftijdsdiscriminatie) die regelmatig van baan veranderen en dus een frisse wind brengen. Maar ook een gunstig overheidsbeleid en sterke universiteiten zoals Stanford die intensief samenwerken met bedrijven. Een gespecialiseerde infrastructuur zoals accountants, scouts en advocaten gespecialiseerd in intellectueel eigendom. En erg belangrijk volgens hem: een reden om in Silicon Valley te willen werken is de kwaliteit van leven. Een goed klimaat, mooie natuur, aandacht voor cultuur, moderne steden, maar ook hiking, surfen, fietsen en wandelen.

Think big(ger)

Kun je iets wat niet gepland is, en niet te definiëren is, toch kopiëren? We kunnen wel proberen om de ideale omstandigheden te creëren in Nederland. Een klimaat waarin mensen met goede ideeën de kans en de financiering krijgen om groot te denken. Groter dan ons kleine landje, groter dan onze eigen grenzen. Want dat is iets waar Amerika goed in is. Groot denken. Vanuit een ongelooflijke energie, ambitie en zelfvertrouwen. Ik luister naar CEO’s van 25 jaar oud die in een paar jaar tijd tientallen miljoenen verdiend hebben of gaan verdienen. Ze staan in een verschoten spijkerbroek, een acceptabel nette blouse en een hangjongeren-pet op vol passie vlekkeloos te pitchen en ik denk steeds: “HUH????”. Ze worden gecoacht door bedrijven als @Readwrite in San Fransisco om het onmogelijke mogelijk te maken. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotica, datascience, gezichtsherkenning, Internet of Things en nog veel meer. (Elke keer als ik een vraag stel over hun ideeën over toepassingen in de gehandicaptenzorg zie ik overigens dezelfde ‘HUH’ op hun gezicht. 😄)

De wereld lijkt een stukje sneller te gaan hier. Bedrijven die 5 jaar geleden de grootste werkgever waren bestaan niet meer, en de nieuwe start-ups ontstaan sneller dan je bij kunt houden. Maar alleen de besten gaan door. Er is 1 straat in San Fransisco waar alle financiers gezellig samen hun bedrijven gevestigd hebben. Zij zeggen dagelijks tientallen keren ja of nee tegen voorstellen.

Yes we can?

Voldoet Nederland of Nijmegen aan de kenmerken? Kunnen we die cultuur creëren in Nederland? Kunnen we die snelheid aan? Ik weet het niet, maar ik ben al blij als we er 2% van kunnen realiseren. Twee procent meer mooie oplossingen voor ‘mijn’ doelgroep: mensen met een verstandelijke beperking. We doen al verschrikkelijk veel en hebben eigen innovatoren, financiers, start-up bedrijven en coaches. We hebben grote wensen maar zijn een stuk bescheidener. (Niks mis mee overigens na drie dagen vol kreten als ‘Amazing question!’, ‘Best group ever!’ en ‘Excellent work guys!’)

De Nederlandse overheid heeft al allerlei nieuwe financieringen ter beschikking gesteld voor onderwerpen als zorginnovatie en ehealth. We hebben uitstekende universiteiten, een Healthvalley, een ambitieuze sector, een aantrekkelijk leefklimaat en een (in vergelijking) redelijk normale (doch kabinetsloze) minister president. We hebben in vergelijking een beter wegennet en openbaar vervoersnetwerk. We hebben grote steden, cultuur, natuur en aantrekkelijk geprijsde huizen. Kortom: het zou moeten kunnen. Maar niemand weet welk ingrediënt het zwaarste weegt of hoe het het beste gecombineerd kan worden om zo succesvol te zijn als in Silicon Valley.

Klein beginnen, dichtbij huis

‘s Heeren Loo heeft een nieuw meerjarenplan voor innovatie en werkt hard om haar bijdrage te leveren aan de eerder genoemde twee procent. En daarom ben ik hier. Om te leren en alle bruikbare toepassingen mee te nemen naar Nederland. Maar ook om te weten waar we ons op voor moeten bereiden voor de toekomst.

We kunnen trots zijn op wat we hebben, maar een mens mag (en moet) blijven dromen. We komen er wel.

Nijmegen Valley is on its way! 

Suzanne Verheijden, oktober 2017.